En urts egenskaper og effekt
Hvilke egenskaper en urt har defineres ut fra hvilke kjemiske forbindelser den består av.
En kjemisk forbindelse har en eller flere egenskaper. Det kan for eksempel være beroligende, bakteriedrepende eller betennelsesdempende.
Hvordan du bruker urten og hvilken del av urten du bruker har noe å si for hvilken effekt du får fra urten.
Med ROSMARIN som et eksempel vises det her at du ikke får samme effekt om du drikker te fra ROSMARIN eller bruker eterisk olje fra ROSMARIN

ROSMARIN
I en rosmarinplante finner vi mange grupper av kjemiske forbindelser:
Proteiner
Aminosyrer
Fett og olje
Steroider
Glykosider
Fenoler
Flavonoider
Eterisk olje
Vitaminer
innen for hver gruppe finnes det mange ulike kjemiske forbindelser og hver enkelt kjemisk forbindelse har sine egenskaper.
Rosmarin i alkohol
Lager du en tinktur av rosmarin så legger du ROSMARIN blader/kvister i alkohol og de kjemiske gruppene som da er i alkoholen er:
Proteiner
Aminosyrer
Fett og oljer
Steroider
Glykosider
Fenoler
Flavonoider
Eteriske oljer
Vitaminer
men bare kjemiske forbindelser som er løselige i alkohol.
Rosmarin i vann
Legger du ROSMARIN blader og kvister i kokende vann trekkes det ut vannløselige kjemiske forbindelser og den kjemiske forbindelsen det er mest av er:
Rosmarinsyre
Eterisk olje fra Rosmarin
Eterisk olje fra Rosmarin inneholder kjemiske forbindelser som ikke er løselige i vann. De kjemiske forbindelsene det er mest av er:
1,8-cineol
Camphor
alpha-pinene
Camphene
Borneol
Bornylacetate
Alle disse kjemiske forbindelsene har sine unike egenskaper
Når du bruker eterisk olje fra Rosmarin får du en kraftfull effekt av de egenskapene den eteriske oljen har.
Disse egenskapene finner du ikke i te av Rosmarin.
Bruker du hele rosmarinen i mat får du en veldig mild effekt av alle egenskapene.
Er du ute etter effekten fra vitaminer, flavonoider eller glykosider kan du ikke bruke eterisk olje
