Eteriske oljer og kvalitet
KVALITETEN til en eterisk olje handler om HVILKE kjemiske forbindelser den inneholder og HVOR MYE det er av hver enkelt kjemiske forbindelse.
Om den eteriske oljen er blandet ut, er det ikke en ren eterisk olje lenger. Det kan skje at en leverandør blander ut den eteriske oljen, enten med en syntetisk kjemisk forbindelse som også finnes naturlig i den eteriske oljen eller med en annen kjemisk forbindelse som ikke finnes naturlig i den eteriske oljen - da snakker vi om dårlig kvalitet.
Det er mange forskjellige faktorer som påvirker kvaliteten til en eterisk olje. Stedet hvor planten vokser, tilgang på næringsstoffer, lys og vann er avgjørende faktorer men også hvordan vanndampsdestillasjonen har blitt utført. To viktige faktorer under destillasjonen er tiden og temperaturen.
Tar vi for oss LAVENDEL eterisk olje som et eksempel, vil vi se at det er ulikheter når det gjelder hvilke kjemiske forbindelser det er mest av.
Lavandula angustifolia har mye LINALOOL og LINALYL ACETATE
Lavandula latifolia har mye LINALOOL, CAMPHOR og 1,8-CINEOL
Lavandula stoeschas har mye CAMPHOR og 1,8-FENCHON
Lavandin har mye LINALOOL, LINALYL ACETATE og CAMPHOR
Men ikke nok med det. De kjemiske forbindelsene det er mest av i den eteriske oljen endrer seg også med hvilke plantedeler som blir vanndampsdestillert.
BLOMST fra Lavandula angustifolia har mye LINALOOL og LINALYL ACETATE
BLAD/STILK fra Lavandula angustifolia har mye CAMPHOR, 1,8-CINEOL og BORNEOL
Dette vil si at om du bruker en LAVENDEL eterisk olje som er vanndampsdestillert fra blomstene til Lavandula angustifolia så har den andre positive egenskaper enn en eterisk olje som er vanndampsdestillert fra blader og stilker fra Lavandula angustifolia.
De forskjellige kjemiske forbindelsene har ulike positive egenskaper så det er nødvendig å kjenne til hvilke kjemiske forbindelser LAVENDEL oljen din inneholder for å kunne bruke den riktig.